En aquest vídeo podeu veure Gospel Viu! cantant una de les cançons mítiques del gospel, Oh, happy day!
20 de desembre 2008
Gràcies, Gospel Viu!
En aquest vídeo podeu veure Gospel Viu! cantant una de les cançons mítiques del gospel, Oh, happy day!
19 de desembre 2008
JORGE DREXLER ESCRIU UN POEMA A LA GINA
Fa temps vam contactar amb el cantant Jorge Drexler (músic sensible i extraordiari del qual és força fan l'Elisabet Pedrosa) per demanar-li que ens fes el pròleg de la versió castellana del llibre que sortirà a principis de febrer del 2009. Doncs bé, finalment el pròleg no el farà ell, sinó la Gemma Nierga (gràcies Gemma!), però en canvi ha volgut escriure uns versos a la Gina que també seran inclosos al llibre. I ara nosaltres us els oferim en primícia!
en la estela de un cometa
no existe brisa que no
haga girar su veleta.
El tiempo se ha distraído
dentro de sus ojos claros
mirándose en el rocío
de su mirar asombrado.
Como los coros de ranas
en las noches de calor,
su música no precisa
batuta, ni director.
Ni precisa exactitud
para ser coreografía
su ballet de colibríes
en grácil desarmonía.
La vida es dura, leve, fría
aburrida, hermosa, rara,
pero no se llamaría
vida, si no improvisara.
Porque una piedra preciosa
tiene siempre más valor
cuanto más sutil y cuanto
más raro su resplandor.
Jorge Drexler, Madrid octubre del 2008.
Per aquells que no coneixeu a Jorge Drexler us ensenyem un dels seus videoclips.
01 de desembre 2008
Concert benèfic a l'Auditori - 19 de desembre
El proper divendres 19 de Desembre 2008, Gospel Viu! oferirà el seu espectacle The Gospel X-perience! a la sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona, carrer Lepant, 150, a les 21:30 hores.
Un únic concert benèfic per a recaptar fons pel suport a l’Associació catalana de la síndrome de Rett* per habilitar un nou centre de dia i per a la recerca d´aquesta malaltia que es duu a terme a l’Hospital de Sant Joan de Déu.
Des de la Fundació, s'ha iniciat un projecte sobre la síndrome de Rett dirigit per la Dra. Mercè Pineda, neuro-pediatra de l'Hospital Sant Joan de Déu. L'estudi s'ha iniciat gràcies a col.laboracions de diverses entitats, fundacions i familiars de les nostres pacients, però de moment encara no està garantit el seu finançament. Per poder continuar amb la recerca, esperem la vostra assistència al concert.
Si no podeu assistir-hi, però voleu contribuir amb el vostre donatiu, podeu comprar seients simbòlics de fila 0 trucant al telèfon de l’Obra social de Sant Joan de Déu (93 253 21 36)
Us agraïm a tots la vostra generositat i esperem veure-us al concert!
Data: Divendres 19 de Desembre 2008
Lloc: L´Auditori, c/ Lepant 150 Barcelona
Sala: Oriol Martorell
Hora: 21:30
Nom del grup: GOSPEL VIU!
Nom de l´espectacle: The Gospel X-perience!
Preu entrada: 25 euros
Per comprar les entrades al Telentrada
*La síndrome de Rett és una malaltia del desenvolupament neurològic, la segona causa més freqüent de retràs mental en dones després de la síndrome de Down. Hi ha 300 nenes afectades a Catalunya i unes 2000 a tot Espanya.
Els jugadors del Barça contribuint a la síndrome de Rett?
Arran d'aquesta notícia l'Elisabet va pensar que seria fantàstic que aquests diners anessin a parar a la investigació per la síndrome de Rett. Per això va fer-li arribar al Guardiola un exemplar del llibre, el dossier de premsa i li va explicar breument en què consistia la malaltia de les nenes Rett.
A veure si hi ha sort i gràcies a la impuntualitat, els jugadors del Barça contribueixen a la investigació de la malaltia.
A la síndrome de Rett li ha tocat la grossa...GRÀCIES!
Gràcies a aquesta aportació, ja tenim recollits la meitat dels diners que es necessiten per a tirar endavant el projecte d'investigació sobre la síndrome de Rett.
Gràcies Dolors i també a la Fundació Sant Joan de Déu que no paren d'impulsar iniciatives i fer coses per a recaptar fons per la investigació.
La presentació a El Vendrell, tot un èxit!
I cap a El Vendrell falta gent!
La presentació va ser càrrec del periodista vendrellenc Xavier Sanjuan que ja coneixia l'Elisabet de quan va estar treballant a Catalunya Ràdio. També va intervenir la Mercè Tura, de la Fundació Sant Joan de Déu que va anunciar que aquell dia mateix la Fundació Reina Sofia havia fet una aportació força quantiosa per la investigació de la síndrome de Rett.
Moltes gràcies a totes les persones que van venir i per comprar el llibre!
17 de novembre 2008
El 21 de novembre presentació a Berga!
A partir d'ara a algunes presentacions tindrem la sort de comptar amb la presència de la Judith Armstrong, investigadora experta en síndrome de Rett de l'Hospital Sant Joan de Déu. A banda de ser una apassionada de la seva feina, té la capacitat d'explicar amb paraules senzilles i entenedores la complexitat d'aquesta malaltia. Gràcies, Judith, per ajudar-nos a acostar aquesta malaltia a tota la societat.
La presentació serà a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a la Plaça d'Europa 1, de Berga. A les 19:30h.
Us hi esperem!
10 de novembre 2008
Criatures d'un altre planeta dins del programa Tasta'm
El programa Tasta’m consisteix en l’edició d’opuscles amb primers capítols o extractes de novetats editorials en llengua catalana, que seran distribuïts de manera massiva i amb periodicitat setmanal, durant 50 setmanes, a través dels transports públics de Catalunya i Balears (bus, metro, trens de rodalies, ferrocarrils, tramvia, etc). En concret, el tiratge de cada opuscle serà de 150.000 exemplars, dels quals 145.000 es distribuiran a Catalunya, i els altres 5.000, a Balears.
Un dels llibres triats i que aviat podreu tenir a les mans mentre viatgeu en transport públic és Criatures d'un altre planeta, d'Elisabet Pedrosa.
A banda de fomentar la lectura, estem segurs que aquest programa ajudarà a donar a conèixer la síndrome de Rett a milers de catalans, així com la necessitat de continuar investigant la malaltia.
Gràcies a tothom que ho ha fet possible!
Nota de premsa programa Tasta'm. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
07 de novembre 2008
Nou descobriment sobre la síndrome de Rett - Telenotícies vespre de TV3
Descobertes les claus cel·lulars de la síndrome de Rett !
La síndrome de Rett és una malaltia del desenvolupament neurològic que constitueix la segona causa més freqüent de retràs mental entre dones, després de la síndrome de Down. Comença a aparèixer entre els 6 i 18 mesos i consisteix en la pèrdua de capacitats cognitives, socials i motores acompanyada de comportaments autístics.
El síndrome de Rett sol aparèixer degut a la mutació del gen MeCP2, un gen epigenètic que regula l'experssió de molts altres gens de la cèl·lula. Però existeix encara un gran desconeixement de les alteracions moleculars presents en la malaltia.
Fotografia del cervell d'un ratolí afectat per la Síndrome de Rett (esquerra) i exemple de l'estudi d'expressió genètica realitzat (dreta)
Què ha descobert el grup del Dr.Manel Esteller?
Els investigadors van utilitzar un ratolí que tenia les característiques de la síndrome de Rett humana i van comparar l'expressió genètica de tres regions del cervell en animals sans i malalts. El grup del Dr.Manel Esteller va descobrir que la presència de mutacions en el gen MeCP2 provocava alternacions a l'activitat genètica en totes aquestes regions cerebrals degut a què la proteïna MeCP2 no podia controlar ni regular la funció de nombrosos gens.
Entre els gens identificats alternats a la síndrome de Rett es troben gens claus pel desenvolupament de la substància blanca del cervell, gens associats a la producció i alimentació de neurotransmissors i gens implicats en la maduració de les neurones.
Actualment no existeix cap tractament efectiu de la malaltia, per això aquest descobriment pot permetre a llarg plaç el desenvolupament de mètodes diagnòstics, de seguiment i de tractament dels pacients amb síndrome de Rett.
02 de novembre 2008
Criatures d'un altre planeta a Badalona - 7 de novembre
En la presentació hi intervindran la presidenta de l'Associació ASPANIN, Maite Forteza; l'escriptora i periodista Sílvia Soler; la investigadora Judith Amstrong i l'autora del llibre, Elisabet Pedrosa.
Com sempre, hi esteu tots convidats!
Fotos del Congrés Internacional sobre la síndrome de Rett
Allà es va posar en contacte amb l'Associació sobre la síndrome de Rett americana, una de les més potents de tot el món, i els va donar a conèixer el seu llibre i la seva iniciativa. També es va informar de les últimes novetats en la investigació que s'estan fent arreu del món i va posar-se en contacte amb altres famílies que, com ella, tenen fills amb aquesta malaltia. Aquests són alguns moments del congrés.
Mercè Pineda de Sant Joan de Déu
Equip de doctores de Sant Joan de Déu
L'espectacle al teatre Poliorama, tot un èxit!
El públic va gaudir de les dues obres que havien preparat el grup de teatre Bernat group, No hay ladrón que por bien no venga i Aquí no paga ni Déu.
El públic va aplaudir amb entusiasme a tots els actors que van participar en l'espectacle. Gràcies!
13 d’octubre 2008
Els mitjans de Vilanova parlen de Criatures d'un altre planeta.
Veure l'arxiu amb PDF
12 d’octubre 2008
Propera presentació a Vilanova i la Geltrú!
Us informem que el proper dissabte 25 d'octubre la llibreria Ma'at (Rambla de la Pau, 31) de Vilanova i la Geltrú acollirà la presentació del llibre Criatures d'un altre planeta.
L'acte comptarà amb la participació del comunicador i gastrònom, Pere Tàpias; la infermera Quima Albalate; la Mercè Tura, de la Fundació Sant Joan de Déu; i l'autora del llibre, Elisabet Pedrosa.
Si voleu conèixer la història de la Gina de ben a prop, saber per què l'Elisabet va començar a escriure el llibre, com és la convivència amb la síndrome de Rett...Només cal que us acosteu a la llibreria Ma'at el dia 25 d'octubre a les 19:00 de la tarda.
Al final de l'acte l'Elisabet firmarà el seu llibre a les persones que ho vulguin.
Us hi esperem a tots!
Espectacle en benefici del càncer i la síndrome de Rett
Hola amics!
El proper 20 d'octubre, al teatre POLIORAMA de Barcelona (La Rambla, 115) es celebra un espectacle per a recollir diners per la recerca del càncer i la síndrome de Rett.
Podreu veure dues obres pel preu d'una!
Les obres estan interpretades pel grup Bernat. És un grup amateur format per 10 actors i questa és la segona obra que estrenen.
El títol de les obres:
“Aquí no paga ni Déu” i “No hay ladrón que por bien no venga” de Dario Fo i direcció de Clara del Ruste
El preu de l'entrada és de 15 €. No són numerades
Venda d'entrades:
LLibreria Bernat c/ Buenos aires, 4 telf. 93 410 09 90
Obra Social Sant Joan de Déu: 93 253 21 36
Fila O: 2100 3887 01 0200034744
En benefici de la recerca del càncer infantil i la síndrome de Rett
Us animem a anar-hi!
Què ha despertat Criatures d'un altre planeta ?
- La Montse, una usuària habitual de la biblioteca Josep Roca i Bros, d'Abrera, va demanar en prèstec el llibre i va fer arribar a l’autora un sobre amb diners i un missatge a dins “Elisabet, m'ha commogut el teu relat. Gràcies! Com vaig demanar el llibre en préstec a una biblioteca pública...t'adjunto 1'5 euros. És la meva petita contribució a la Gina i a la investigació de la síndrome de Rett. Montse”
- També hem viscut el cas d'un senyor de Mataró que, senzibilitzat per la història de la Gina, es va posar en contacte amb l’autora per donar 6000 euros que havia estalviat amb el pla de juvilació a la investigació de la síndrome de rett.
- I la història d'uns nens d'uns escola de Jorba que a la classe fan servir el mètode RET (=Responsable, Escoltar i Treballar) i que van parlar a classe del llibre de l'Elisabet Pedrosa i al sortir de l’escola van anar pel poble amb un pot buit de xupa-xups per recollir diners per la investigació de la síndrome de Rett i el van omplir.
- Més coses. L’empresa Novartis va regalar Criatures d'un altre planeta per Sant Jordi als seus 400 treballadors i un professor va proposar als seus més de 200 alumnes llegir el llibre dins l’assignatura. Són inciatives individuals que han ajudat a divulgar la malaltia.
- Per no dir totes aquelles persones que per primera vegada han sentit a parlar de la síndrome de rett o potser han descobert fins i tot que el seu familiar patia aquesta malaltia.
Presentació a Aiguafreda
Durant la presentació del llibre.
L'Elisabet Pedrosa firmant el llibres.
L'Assumpció, presidenta de l'Associació de dones d'Aiguafreda, lliurant un ram de flors a l'Elisabet.
Moltes gràcies a tothom per haver vingut!
01 d’octubre 2008
Voleu conèixer a la Gigi?
3/10/08 Presentació del llibre a Aiguafreda
Benvolguts amics:
El proper divendres 3 d'octubre a les 19:30 l'Elisabet Pedrosa serà al Casal Sant Jordi d'Aiguafreda per presentar el seu llibre Criatures d'un altre planeta.
Com sabeu l'Elisabet està fent diverses presentacions i xerrades sobre el llibre arreu de Catalunya amb l'objectiu de difondre i donar a conèixer la síndrome de Rett .
19:30 Casal Sant Jordi, Carretera de Ribes núm 10 d'Aiguafreda.
Aquest és el targetó amb la informació sobre l'acte, perquè el pogueu difondre entre amics i coneguts.
Tot el que pogueu fer per donar-ho a conèixer anirà bé!
Moltes gràcies!
21 de setembre 2008
Històries de solidaritat 1 - Un quadre per la Gina
Quina feinada li deu haver portat!
Moltes gràcies Teresa!
Nova secció! Històries de solidaritat
A través d'aquest blog ens agradaria donar a conèixer algunes històries i anècdotes i que han passat des que va sortir el llibre a la venda. D'alguna manera és un homenatge a totes aquelles persones anònimes que s'han sentit identificades amb el llibre, que s'han emocionat llegint-lo i que han decidit expressar-ho i posar el seu petit gra de sorra. A totes elles, GRÀCIES!
"Criatures d'un altre planeta" al Congrés internacional sobre la síndrome de Rett '08
L'Elisabet Pedrosa, autora de "Criatures d'un altre planeta" i hi serà per tal de donar a conèixer la seva història i el seu llibre. Espera poder entrar en contacte amb altres famílies que, com ella, tinguin algun fill amb aquesta malaltia i conèixer les últimes novetats sobre les investigacions relacionades amb la síndrome de Rett. Les iniciatives personals poden ajudar a difondre la malaltia i a ajudar a convèncer a empreses privades de la necessitat d'invertir en projectes d'investigació com el de la síndrome de Rett.
Els objectius del congrés són els següents:
Proporcionar un fòrum pels científics d'actualitat per presentar els resultats de les investgacions a partir d'exposicions orals o presentacions de cartells, així com per fomentaar colaboracions internacionals.
Proporcionar als metges i altres professionals de la salut, inclosos els fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i logopedes l'oportunitat d'actualizar els seus coneixements i habilitats en la cura dels pacients amb síndrome de Rett.
Donar l'oportunitat als pares, les famílies i cuidadors de persones amb síndrome de Rett per fer de posar-se en contacte amb altres famílies, així com experts en la matèria. Oferir a aquetes famílies coneixements pràctics en la gestió i atenció a les persones amb aquesta malaltia.
Els organitzadors del congrés esperen que també serveixi per conscienciar i difondre informació sobre la malaltia i sobre la necessitat que associacionsm, empreses i governs destinin diners a la seva investigació.
04 de setembre 2008
Presentacions del llibre a tota Catalunya... i continuem!
La història de la Gina als mitjans de comunicació
26/06/2008: EL DEBAT.CAT (Diari digital de Catalunya)
18/06/2008: DIARI AVUI, La Mirada, “La Gina”, per Natza Farré.
23/04/2008: LA VANGUARDIA DIGITAL, “No hay que acordarse de los niños enfermos solo enelecciones” . Entrevista.
14/04/2008: VILAWEB, Diari de l’Escola, “La Síndrome de Rett”.
13/3/2008: REVISTA CONSUMER. “Rett, el síndrome en retroceso”
EL MUNDO SALUD- Internet, “Gina, una niña diferente que baila con Janis Joplin”
PORTAL 3CAT24, “Els afectats per malalties estranyes reclamen més recursos
per facilitar-ne el diagnòstic i el tractament”
També podeu veure alguns reportatges i entrevistes que s'han difós per televisió.
- Reportatge a Gran angular a La 2
" La mare de la Gina".
Telenotícies de TV3 (vídeo 1) (vídeo 2)
I també per la ràdio !
09/03/2008: CATALUNYA RÀDIO, programa “Eduqueu les criatures“
05/03/2008: CATALUNYA RÀDIO, programa “L’Oracle” de Xavier Grasset.
22/2/2008: CATALUNYA RADIO programa “L’Ofici de Viure“.
El projecte d'investigació de Sant Joan de Déu
Estudi de correlació fenotip-genotip en la síndrome de Rett. Estudi de delecions del gen MECP 2 i altres gens
Període: 3 anys
Lloc d’execució i equip: Hospital Sant Joan de Déu
Pressupost del projecte : 207.669 euros
Objectius:
Estudiar el genotip dels pacients amb la síndrome de Rett en les que no s’ha trobat una mutació puntual seqüenciada per PCR los exones 3 i 4, buscant les grans delecions (tamany de kilo bases) que delecionen exones sencers amb la tècnica de MLPA (Multiplex Ligation Probe Amplification) als pacients que no s’ha trobat una mutació puntual sequenciant per PCR els exons 3 i 4.
Estudiar el fenotip de les pacients amb les dades recollides a la base de dades utilitzada específicament per la síndrome de Rett; definir la seva forma clínica (clàssica o variant) i determinar la severitat cínica.
Correlacionar el fenotip amb el genotip amb la fi de poder oferir un pronòstic clínic i un consell familiar i prenatal.
Utilitzar les tècniques genètiques conegudes en busca de mutacions en el exon 1.
Estudiar els gens cyclin-dependent kinase like 5 (CDKL5) y Netrin G18 A les formes congènites i amb epilèpsia precoç de S. de RTT en les que no s’havien trobat cap alteració gènica amb les tècniques anteriorment descrites.
Realitzar estudis d’inactivació del cromosoma X en els progenitors, per conèixer l’origen del cromosoma X portador de la mutació.
Actualment ja s'han presentat els resultats en ratolins amb l aPTC124 que modula la trascripció en els ratolins portadors de mutacions truncades, corregint el defecte genètic.
Des de l'any 1999, l'Hospital Sant Joan de Déu oferex el diagnòstic clínic i molecular als facultatius i a les famílies de tota Espanya i l'estranger que ho solicitin, sempre seguint uns estàndards de qualitat homologats a nivell internacional. S'ha implementat i millorat el diagnòstic molecular per poder detectar altres mutacions que no podien detectar-se fins ara.
Des de l'Hostpial Sant Hoan de Déu colaboren amb diferents grups europeus, americans i australians per poder coordinar esforços i confirmar resultats, mitjançant l'intercanvi de mostres, tècniques i protocols.
El Euroean working group on Rett syndrome (setembre de 2009), en el qual el Dr. Villard i la Dr. Clarke de l'equip de Sant Joan de Déu en formen part, es té plantejat solicitar una beca Europea per crear una xarxa Europea del síndrome de Rett i coordinar els estudis que s'estan fent arreu d'Europa.
Més detalls: www.fsjd.org/cat/recerca_projectes_rett.php
Fundació Sant Joan de Déu
Edifici Docent. Santa Rosa, 39-57
08950 Esplugues del Llobregat (Barcelona)
Tel: 936 00 97 51 - Fax: 936 00 97 71 | info@fsjd.org
Què és la síndrome de Rett?
Sobre la malaltia
La síndrome de Rett és una malaltia regressiva severa que afecta a 1 de cada 10.000 nenes nascudes vives. La raó és que les nenes neixen amb dos cromosomes X i si un d’ells te una mutació, l’altre cromosoma X les compensa i poden sobreviure. Els nens disposen d’un cromosoma X i un cromosoma Y. Si el X porta la mutació només poden sobreviure si aquesta està parcialment afectada.
És una malaltia hereditària i, gairebé sempre, és una mutació que pot afectar a qualsevol família. Lamentablement, moltes de les nenes que pateixen aquesta malaltia no estan diagnosticades.
Una breu història
La síndrome de Rett és un trastorn neurològic de base genètica que va ser descobert el 1966 pel doctor Andreas Rett de Viena, Austria, però va tenir molt poca difusió. A finals de 1983 el doctor Bengt Hagberg de Suècia amb els seus col·legues de França i Portugal van publicar en anglès en una revista de gran difusió una revisió de la Síndrome de Rett sobre 35 casos. El gener de 1985 el doctor Rett va visitar l’institut John F. Kennedy per nens amb malalties neurològiques de Baltimore on es va organitzar la primera reunió als Estats Units sobre la malaltia.
Associació Catalana de la síndrome de Rett
És l’associació catalana (www.rettcatalana.es) formada per pares i mares de nenes amb la síndrome de Rett que des de fa temps agrupa a famílies i persones afectades.
També existeix l'Associació Valenciana Síndrome de Rett (www.rett.es)
A nivell mundial existeix l’IRSA, la International Rett Syndrome Foundation (www.rettsyndrome.org), apadrinada per l’actriu Julia Roberts.
Fragments extrets de "Criatures d'un altre planeta"
“La nit abans de néixer la Gina havíem anat a la presentació d’un documental. A l’entrada, una gitana que participava en la pel·lícula va dir-me, tocant-me la panxa, que tindria sort i que tot aniria bé. [...] I un any després, quan li van diagnosticar la malaltia terrible, la síndrome de Rett, es va enfonsar el nostre món i vam pensar que ens havia tocat la pitjor de les dissorts.[...] Durant molt temps vaig creure que la gitana s’havia equivocat.”
“La seva vida no és ara —ni ho serà mentre visqui— fàcil; és una lluita contínua per evitar que la malaltia la destrueixi.”
“Consisteix en la mutació d’un gen que regula altres gens. Normalment la mutació es produeix en el moment de la concepció, i només en un 1% dels casos és hereditària. [...] La síndrome de Rett causa la descoordinació del cos. Per entendre’ns, com si el director d’una orquestra no estigués capacitat per dirigir-la i els músics, individualment, toquessin quan els semblés bé. Cadascun dels músics que integren la suposada orquestra són els òrgans de la Gina.”
“La Gina porta una cinta de colors al cap i les ulleretes que li donen un aire divertit. Té un rostre molt bonic. Creuen que quan es faci gran farà cara de tonta. Ara encara no. Perquè a qui no fa aprenentatge –diuen- se li queda la cara de tonto. Cruel, ¿oi?.”
“No sé com és el seu cap, no sé fins a quin punt sent o entén o ens veu o ens percep. Més que res perquè no entenem les seves respostes, és com si fos marciana o d’un país exòtic, amb uns costums completament estranys per a nosaltres i una llengua incomprensible.”
“La Gina és pur instint. L’observava aquest cap de setmana: com un gosset podria moure la cua, el que ella mou són els ulls, alegre, somrient si no és que algun dolor la molesta. És agraïda com ningú, receptiva, amorosa. La Gina dóna un gran, GRAN, sentit a la meva vida; imagino que el dóna a les nostres vides.”
“Recordo que el dia que ens van confirmar la malaltia de la Gina vaig apropar la meva cara a la d’ella per abraçar-la i plorar. Sabia que quan te li acostes als llavis, et mossega, tot i que voldria segurament fer-te un petó,. Aquell dia no vaig apartar-li la cara. Em va fer molt mal, em va semblar que m’arrencava un tros de galta. De fet, em va fer sagnar i em va deixar una bona marca.”
“A vegades, la Gina s’enfada i crida, llavors he de parar. Pot ser la panxa, el cansament... qui ho sap. Després, continuo. És pesat portar dues criatures que no caminen. Però algun dia això s’acabarà, en el meu imaginari hi ha el Pol caminant i ajudant-me amb la Gina.”
“La Gina sent d’una manera molt especial la música. Hem posat la Janis Joplin i li agrada. Ha arribat contenta de l’escola; mou el cos endavant i enrere i el Pol se la mira... Si li canto, el que sigui, li agrada moltíssim. Somriu complaguda i de tant en tant emet un so, un crit. Si faig ritmes amb els peus sobre el parquet, fa una riallada trapella, com entenent tot el que aparentment no entén gens. Ens hem mirat de fit a fit, ha obert molt els ulls, se li han alçat les galtes i ha ajuntat tots dos dits, fregant-los, dient-me en silenci -n’estic convençuda- que m’estima.”
El llibre en 5 preguntes
1 - Què és la síndrome de Rett?
La síndrome de Rett és una greu malaltia neurològica que afecta sobretot a nenes. Encara que sigui poc coneguda és la causa de retard mental més freqüent en nenes després de la Síndrome de Down. Concretament, afecta a 1 de cada 10.000 nenes nascudes vives. Es calcula que a Espanya n’hi ha 2.100 d’afectades i, a Catalunya, 350. A nivell mundial es calcula que n'hi pot haver 300.000.
Són nenes que, malgrat néixer “aparentment bé”, tenen una mutació genètica que, quan es manifesta, els impedeix tenir control sobre el seu cos: no tenen cap autonomia, no parlen, no poden fer servir les mans, moltes ni caminen, no entenen, tenen crisis epil·lèptiques, escoliosi...
2 - Qui és la Gina?
És la protagonista del llibre, la “criatura d’un altre planeta”. És aquesta preciosa nena de cabells rossos rinxolats i ulls blaus turquesa que apareix a la portada. Va néixer a Barcelona el 9 de desembre del 2002. Ara fa quatre anys li van diagnosticar la síndrome de Rett, en un dels graus més invalidants.
No camina, no parla, no pot fer servir les mans, no menja sola, no mastega i ho ha de menjar tot triturat. Ni tan sols pot veure aigua, li donen amb xeringa perquè li cau de la boca. A sobre té crisis parcials i en alguns casos s’autolesiona.
Malgrat l’esclavitud de la malaltia, la Gigi, tal i com li diuen a casa, aprecia molt els petons i les abraçades. Té una mirada lluminosa i un somriure generós que contagia ganes de viure.
Viu a Barcelona amb el seu germà Pol, i els seus pares, l’Elisabet i el Roger. Va a escola per a nens pluridiscapacitats Fundació Nexe.
3 - De què va el llibre?
És el dietari que la seva mare, la periodista Elisabet Pedrosa, ha anat escrivint els últims anys. Les vivències més quotidianes estan narrades amb un llenguatge honest, planer i directe. Desprenen un optimisme enlluernador encara que inclouen, sense reserves, tant els moments bons com els dolents. És la vida, com moltes d’altres, d’una família que afronta una greu dificultat. Però a més es tracta de la primera referència bibliogràfica que apareix sobre l’experiència amb la síndrome de Rett.
Les vivències que s’hi expliquen s’acaben convertint en una bellíssima història d’amor capaç de commocionar a tot tipus de lectors. És la lluita d’una mare contra una malaltia de conseqüències demolidores.
Els pensaments, els dubtes, les alegries, la tristesa, els canvis d’opinió... Aquesta és també la història d’una transformació davant de l’adversitat. A casa, a l’escola, a la feina, llegint, amb la família, els amics, a la consulta del metge... Emocions sinceres i brutalment reals.
4 - Què es vol aconseguir?
L’esperança més gran dels pares amb fills i filles amb síndrome de Rett és la investigació mèdica. A la Fundació de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en coordinació amb d’altres centres de recerca del món, hi ha un equip de metges dirigits per la doctora Mercè Pineda, neuropediatra especialista en la síndrome de Rett amb prestigi internacional, que han començat una invetigació que pot ser fonamental per avançar en el coneixement de la malaltia.
El llibre vol ajudar a recaptar fons per a la investigació. Cada lector destinarà un euro i mig a aquest propòsit, el 100% dels drets d'autor. A més, també servirà per donar a conèixer una malaltia molt poc coneguda.
5 - Servirà d’alguna cosa?
Segur que sí. La Fundació Sant Joan de Déu i l’Associació Catalana de la Síndrome de Rett han iniciat un ambiciós projecte d’investigació de tres anys valorat en 207.669 euros. Posen a la disposició un número de compte de La Caixa 2100-3887-01-0200034744 per tal de poder rebre qualsevol ajuda econòmica. També ofereixen la possibilitat de fer-se voluntari.
Es pot aconseguir més informació al voltant d’aquest projecte mèdic trucant al 93 600 97 51 (Mercè Tura) o a través del correu electrònic collabora@fsjd.org. Qualsevol aportació serà de gran ajut!
Per a entrevistes amb la doctora Mercè Pineda, especialista en síndrome de Rett de referència mundial, es pot contactar amb l'àrea de Comunicació de l'Hospital Sant Joan de Déu. El telèfon directe és 932532150 i l'adreça de correu: amolto@hsjdbcn.org |